Zo naderen we Bergen op Zoom en kijken we naar toren van de Sint Gertrudiskerk. Bergen op Zoom is plaats in Brabant met een rijke geschiedenis. Dat kun je zien aan het hart van de stad.  Misschien wijst het woordje zoom naar de wal, waar Bergen op Zoom op ligt, de Brabantse Wal. De stad kreeg stadsrechten  in de 13e eeuw. Omdat Bergen op Zoom in 1398 door een grote brand werd getroffen is er geen zekerheid over het precise jaar van de stadsrechten. Aanvankelijk was Bergen op Zoom een handelsstad, later werd het ook een garnizoensstad omdat het een centrale positie innam op de grens van noord en zuid. Opnieuw werd de stad getroffen door een brand in 1444. Ondanks dat de stad zich in de 19e en 20ste eeuw verder ontwikkelde, bleef het altijd een stad in de periferie.

De Sint Gertrudiskerk. Een oude legende vertelt over de Heilige Sint Gertrudis, abdis van de abdij in Nijvel, die in 654 de kerk zou hebben gesticht. De toren wordt in de volksmond, "De Peperbus genoemd".

Op weg naar de Grote Markt zien we prachtige panden.

Het stadhuis van Bergen op Zoom bestaat eigenlijk uit drie panden: het linkergebouw met poort "de Olifant", in het midden het eigenlijke stadhuis, het "schepenenhuis"" en rechts het pand "Leeuwenborgh". Het "schepenenhuis" is  ruim 600 jaar oud en gebouwd tussen 1398 en 1403. Het stadhuis heeft een bordes en rood-witte luiken. Het wordt ook gebruikt als trouwlocatie.

Een opvallend gebouw aan de Grote Markt is "De Maagd". Het lijkt op een kerk en was dat ook. In 1839 werd de Heilige Maagdkerk in gebruik genomen. Een kerk  gebouw in  "Waterstaatstijl" dat wil zeggen gebouwd en ontworpen door ingenieurs van Rijkswaterstaat. De stijl is Neoclassicistisch, geinspireerd op de Griekse en Romeinse Oudheid met veel aandacht voor de voorgevel. Toen  de kerk leegstond en er behoefte kwam aan een schouwburg is de kerk getransformeerd tot schouwburg.

Bergen op Zoom is een gezellige stad met leuke winkelstraten.

In het verlengde van de winkelstraat kun je via deze poort het Markiezaat inlopen. Het markiezaat was een gewest rondom Bergen op Zoom. Het markiezaat ontstond in 1533 toen Anton van Glymes door keizer Karel  V verheven werd tot markies. Hij bewoonde de markiezenhof, een paleis.

Binnenplaats van de Markiezenhof.

Het markiezenhof is een paleis van de markiezen  en is rond 1485 gebouwd. Het heeft een bijzondere toren die van verre herkend wordt. Het paleis heeft een imposante voorgevel met rode vensterkorven. Het paleis moest waardig genoeg zijn om hoge gasten te ontvangen. Tegenwoordig is het markiezenhof een museum en wordt het als trouwlocatie gebruikt.

Zicht op de binnenplaats en op de bijzondere entree tot het paleis.

Wanneer je over de binnenplaats door de poort loopt kom je bij de bijgebouwen, zoals een herberg. Wanneer je daar langsloopt kom je bij de moestuin. Deze tuin is voorzien van mooie bomen en beelden.

De gevangenpoort. De Gevangenpoort is de enige bewaard gebleven middeleeuwse stadspoort van Bergen op Zoom. Het is zelfs een van de oudste nog bestaande stadspoorten in Nederland. De poort is gebouwd rond 1350 als onderdeel  van een stenen vestingmuur met omgrachting. Door uitbreiding van de vesting in 1484 komt de poort binnen de muren van de stad te liggen. Daardoor verliest ze haar functie als toegangspoort. Ondertussen is de poort als enige tijd een gevangenis.. Daardoor ontkomt ze aan de sloop. Tot ongeveer 1925 wordt ze als gevangenis gebruikt.

De Gevangenpoort, detail en torens.